1 Nisan 2010 Perşembe

Blanka Vlašić

İlk Yayınlanma Tarihi: 21 Ağustos 2009





Yüksek atlama atletizmin belki de en çok kişisel beceri gerektiren spor dallarından birisi. Her ne kadar belli bir tekniği olsa da; herkes eline ciriti alsa belli bir uzaklığa atabilir, mesafe koşularını yapabilir ancak yüksek atlama teknik gerektiren ve çok uğraşılar sonucu geliştirilebilen bir spor. Bu yüzdendir ki, gerek bayanlarda gerekse erkeklerde yüksek atlama her zaman en seyrine doyum olmayan yarışmalara sahne oluyor.

Ne yalan soyleyeyim, bayan yüksek atlama bana daha çok keyif veriyor. Bunun iki sebebi var. Bir kere uzun boylu, ince fizikli, güzel bayanların atlayışlarını izlemek çok daha estetik. Ama en önemli sebebi, bu dalın son yıllarda çok kuvvetli ve musabık sporculara sahip olması. Hırvat Blanka Vlašić, Alman Arienne Friedrich, Rus Anna Chicherova ve (şimdilerde aktif sporu bırakan) Belçikalı Tia Hellebaut her şampiyonada çok sürprizli yarışlar izletiyorlar bizlere.

Hırvat Vlašić 2006 sonundan itibaren üst üste girdiği 33 yarışmadan birinci olarak ayrıldıktan sonra en önemli yarışta, Pekin Olimpiyatları'nda 2.05'i geçmesine rağmen aynı yüksekliği ilk hakkında geçen Hellebaut'a geçildi ve olimpiyat şampiyonu olamadı.Berlin 2009 Atletizm Şampiyonası'nda ise, olimpiyat şampiyonu olduktan sonra stadyumlara veda eden Hellebaut'un yokluğunda Vlašić, Chicherova, Friedrich, Di Martino çok formdaydı ve bize yine unutulmaz bir final sundular. 1.87'den itibaren tüm yükseklikleri deneyen ve ilk hakkında geçen Vlašić, bazı yükseklikleri pas geçerek kayıpsız ilerleyen ve kendi seyircisi önünde yarışan Friedrich ilk iki sırayı alacak gibi görünürken çıta 2.02' ye çıktığında işler değişti. O ana kadar ilk haklarında yükseklikleri geçen bu ikili bu yüksekliği ilk haklarında geçemediler. Ama geçen biri vardı: Chicherova.Şimdi artık hem 2.02'yi geçmek gerekiyordu hem de bir sonraki yükseklik olan 2.04'ü.

Vlašić ikinci hakkında başarılı olunca, 3 hakkında da başarılı olamayan Chicherova ikinci sıradayken finale veda etti. Friedrich kendi seyircisi önünde büyük bir risk aldı ve 2.04'deki son hakkını pas geçerek 2.06'yı denedi ama başarılı olamayınca şampiyonaya bronz madalya ile veda etti. Dünya şampiyonluğunu garantileyen Vlašić, 1987'de Bulgar Stefka Kostadinova tarafından 2.09 ile kırılan 22 yıllık rekoru kırmak için çıtayı 2.10'a çıkarttı. Yarışma anı her ne kadar acımasız çekişmeye sahne olsa da, sporcular arasındaki dostluk görülmeye değerdi. Üçüncü olan ve atlayışlarında mutlak sessizlik isteyen Alman Friedrich, tempo tutulduğu zaman konsantre olabilen Vlašić'e dünya rekoru denemesi için tempo tutuyor ve tribünleri de ateşliyordu. Vlašić gözleriyle biraz sonra yapacağı rekor denemesinin her adımını hayalinde tasarlıyor ve engeli önce zihninde geçmeye çalışıyordu. İlk denemesi kılpayı başarısız oldu, diğer iki denemesi ise rekordan uzaktı. Tabii ki, şampiyonluğu garantilemiş bir sporcunun iki dakika öncesine kadar şampiyona stresini sonuna kadar yaşamasının ardından konsantre olması çok kolay değildi.

Şampiyonanın en çarpıcı yüksek atlamacılarından birisi de İtalyan Antoniette Di Martino'ydu. 185'in, 1.90'ın üzerindeki yüksek atlamacılara nazaran 1.69'luk kısa boyuyla mücadele vermeye çalışan atlet yarışmada 1.99'da kalarak 4 ncu oldu ancak kariyerindeki 2.03'luk en iyi atlayış ile aslında kendi çapında bir rekoru elinde tutuyor: Kendi boyunun 34 cm yükseğini geçebilen tek atlet olma rekorunu.Anlaşılan o ki, bayanlar yüksek atlama önümüzdeki yıllarda da süper yarışmalarla atletizm severlerin gönlüne taht kuracak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder